Kirjoitan erilaisia journalistisia juttutyyppejä aina pitkistä reportaaseista lyhyisiin verkkouutisiin. Tässä on muutamia työnäytteitä.


Tahdosta kiinni -juttusarja

Tämä juttusarja kertoo, mitä Etelä-Kymenlaaksossa tehdään, innovoidaan ja opiskellaan ilmaston pelastamiseksi.

Pääkirjoitus: Monet ilmastoteot ovat lopulta tahdosta kiinni. Julkaistu Kymen Sanomissa 20.2.2020.

Kotkalainen Juha-Matti Ahokas vaihtoi sähköautoon dieselautonsa: ”Turhaan sillä saastuttaa” – Päästöjen vähentäminen on tahdosta kiinni, sanoivat myös paikalliset nuoret Julkaistu Kymen Sanomissa 20.2.2020.

Kotkalainen Ilari Heinilä pyöräilee kesät talvet: ”Reitin valikoin sillä lailla, että lähtiessä on vastatuuli ja takaisin tullessa myötätuuli” – Yli puolet kotkalaisten liikkumista matkoista on enintään viiden kilometrin mittaisia  Julkaistu Kymen Sanomissa 23.2.2020. (Vain tilaajille.)

Muovittomat kupit, sataman tislaamo ja tihentyneet junavuorot – Kotkan ja Haminan seudulla on paljon eko-osaamista: ”Nämä muuttavat maailmaa isosti Julkaistu Kymen Sanomissa 27.2.2020. (Vain tilaajille.)

”Lihakeitto ei ole kasvisruoka, kun siitä otetaan liha pois” – Kymijoen Ravintopalveluissa ideoidaan jatkuvasti uusia kasvisruokia, kasvisnuudelivuoassa on proteiinit kohdallaan Julkaistu Kymen Sanomissa 1.3.2020. (Vain tilaajille.)

Ilmastoystävällisissä ratkaisuissa Kymenlaaksolla on suuret kasvumahdollisuudet – Uusia innovaatioita tarvitaan niin kiertotaloudessa, biotaloudessa, cleantechissä kuin ilmastobisneksessäkin Julkaistu Kymen Sanomissa 10.3.2020. (Vain tilaajille.)

Xamkissa keksitään keinoja purkujätteen käyttämiseksi rakentamisessa, Ekamissa opetetaan ennakoivaa ja taloudellista ajoa – Poikkitieteellinen osaaminen on tarpeen, kun Kymenlaaksossa haetaan hiilineutraaliutta Julkaistu Kymen Sanomissa 15.3.2020. (Vain tilaajille.)

Virolahdella Villinrannan palvelukeskuksessa ajetaan kotikäynneille kaasuautoilla – Joskus asiakkaat ovat parin kilometrin päässä toisistaan, välillä neljänkymmenen Julkaistu Kymen Sanomissa 23.3.2020 (Vain tilaajille.)

Pieni tuotantolaitos Kotkan Ristinkalliolla valmistaa ekologista desisuihketta ja käsidesiä kotimaan markkinoille niin paljon kuin ehtii – Ystävät tulivat mukaan tarroitustalkoisiin Julkaistu Kymen Sanomissa 23.3.2020 (Vain tilaajille.)

Pienilläkin ilmastoteoilla on vaikutusta – Monelle kierrättäminen on luontainen osa arjen askareita, katso Kymen Sanomien kyselystä muutkin eteläkymenlaaksolaisten arkiset teot! Julkaistu Kymen Sanomissa 28.3.2020 (Vain tilaajille.)


Ilmiöjuttuja

Kaupunki poisti Onni Vilkkaan leikkibussin vähin äänin suositusta puistosta – päätyi toisen bussifirman talliin: ”Sehän on valtavan hieno”. Julkaistu Ylen verkkosivuilla 13.4.2021.

Lähiösukat viedään käsistä ja postinumeroita tatuoidaan iholle – korona sai näkemään lähelle: ”Niitä kallioita on tullut kierreltyä”. Julkaistu Ylen verkkosivuilla 10.3.2021.

Domi-koira osaa skeitata, ja nyt se sai skeittihallilta oman vuoron – katso videolta, kun se esittelee taitojaan. Julkaistu Ylen verkkosivuilla 18.2.2021.

Kotkassa nostettiin koira pöydälle – Pieni pronssiveistos ilahduttaa kaupunkilaisia veistospromenadin uusimpana tulokkaana Sibeliuksenpuistossa. Julkaistu Kymen Sanomissa 29.4.2020.

Kun väki vähenee, Kymenlaakso tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa — ”Kymenlaakson pitää olla tässä kilpailussa mukana, saamassa tänne koulutettua ja koulutettavaa kansainvälistä toimijaa” Julkaistu Kymen Sanomissa 15.9.2019. (Vain tilaajille.)

Redi, föörkantti ja kutvonen… Ahtaajilla on oma ammattikielensä – Testaa Kymen Sanomien tietovisassa, tunnetko ahtausslangin! Julkaistu Kymen Sanomissa 25.10.2019. (Vain tilaajille.)


Reportaaseja

Outlet-kylä Zsarissa shoppaillessa ei tarvitse käyttää kyynärpäätaktiikkaa – Helsinkiläisestä asiakkaasta Arto Virtakarista Zsarin konsepti on hyväntuntuinen: ”Sääliksi käy yrittäjiä, kun venäläiset eivät pääse tulemaan” Julkaistu Kymen Sanomissa 15.11.2020. (Vain tilaajille.)

Asiakkaat ovat löytäneet Vaalimaan uuden ostoskeskuksen eli Scandinavian Shopping Centerin – Virojokelainen Seppo Leinikka: ”Onhan tämä melkoinen halli” Julkaistu Kymen Sanomissa 16.11.2020. (Vain tilaajille.)

Yön sankarit. Julkaistu Kymen Sanomissa 5.10.2014. Lue tästä.


Henkilöjuttuja

Kotkalainen Marko Pulli tietää omasta kokemuksesta, millaista on pohtia, riittävätkö rahat ruokaan – Marjatilaa pyörittävä ja opettajan sijaisena toimiva Pulli käynnistää tänä vuonna jo viidennen joulukeräyksensä Julkaistu Kymen Sanomissa 7.11.2020. (Vain tilaajille.)

Kotkalaislähtöiseltä laulaja-lauluntekijä Johanna von Hertzeniltä kysyttiin, miksei hän kirjoittaisi, miltä hänestä oikeasti tuntuu – Tuloksena on tänään julkaistu albumi häilyvistä ihmissuhteista ja läheisten rakastamisesta Julkaistu Kymen Sanomissa 20.4.2020. (Vain tilaajille.)

Kotkalaisen merenkävijän Markku ”Kapu” Tieahon intohimo veneilyyn näkyy myös itse tehdyissä pienoisveneissä ja -saarissa – ”Pienoismalleja on kiva tehdä ja funtsailla, missä kaikissa paikoissa sitä on ollut näiden kanssa” Julkaistu Kymen Sanomissa 9.11.2019. (Vain tilaajille.)

Kotkalainen Markku Huumonen bongasi tullissa monet piilopullot, pelasti koiria rokotusahdingosta ja kerran myös näki punalipun ylösalaisin. Julkaistu Kymen Sanomissa 7.7.2018. (Vain tilaajille.)

Kotkalainen laulaja-lauluntekijä Alli Mäenpää antaa äänen ulkopuolisuudelle Laulunaiheet tulevat omista kokemuksista. Julkaistu Kymen Sanomissa 24.6.2018. (Vain tilaajille.)

Vapaaehtoistyö toi Janne Haikalle palkkatyötä kirjastosta. Julkaistu Kirjastolehdessä 26.4.2017.


Kolumneja

Kotkan Koskipuistossa haloillakin on kerrottavaa – Maisema uudistuu vähitellen ja kävijät tuovat oman lisänsä. Julkaistu Kymen Sanomissa 4.7.2020.

Laulujen sanoituksiin on pakattu oivalluksia tiiviisti ja taitavasti. Julkaistu Kymen Sanomissa 2.11.2019.

Kestosuosikkejani ovat muratti ja viirivehka – Ne viihtyvät varjossa, kuten minäkin. Julkaistu Kymen Sanomissa 21.9.2019.

Piristykseksi riittää pari sanaa tai ystävällinen katse. Julkaistu Kymen Sanomissa 30.6.2018.

Kestävä ystävämme. Julkaistu Kymen Sanomissa 30.7.2016.

Itseä leviää kuin itsestään. Julkaistu Kymen Sanomissa 13.7.2016.